Aeroob uithoudingsvermogen trainen 2

Begin van het nieuwe seizoen : komen jouw spelers met angst naar je eerste trainingen? Of ga je verantwoord te werk en heeft niemand iets te vrezen?

Het uithoudingsvermogen is de basis voor alle andere conditionele elementen (werpkracht,sprongkracht,snelheid,beweeglijkheid) Er zijn een paar verschillende verschijningsvormen van uithoudingsvermogen. Grofweg in te delen in 2 soorten :
1) aeroob : lang uithoudingsvermogen, lange tijd, laag inspanningsniveau
2) anaeroob : kort uithoudingsvermogen, kortere tijd, hoog inspanningsniveau

Handbal is een sport waar het anaerobe uithoudingsvermogen een grote rol speelt ! Korte, hevige inspanningen over een langere tijd met korte rustperiodes in het veld.

Om het anaerobe uithoudingsvermogen te trainen heb je echter wel een basis nodig van het aerobe uithoudingsvermogen. Dit (lange) uithoudingsvermogen is de basis waarop je het anaerobe uithoudingsvermogen bouwt. Hart en longen worden sterker door training van het aerobe uithoudingsvermogen.

Voor een beetje handballer/ster zo vanaf afdelings eerste klasse tot en met regioklasse kun je stellen dat een speler een basis van het aerobe uithoudingsvermogen moet hebben om ongeveer 30 min. onafgebroken in een rustig tempo te kunnen hardlopen. Hierbij moet het mogelijk blijven om op je gemak met anderen te kunnen praten. Je moet er niet echt van hijgen !

De juiste training : Deze supercompensatie verdwijnt weer wanneer er niet tijdig nieuwe trainingsprikkels van voldoende intensiteit volgen. De trainingen moeten wel op het juiste moment gepland worden nl tijdens de periode van supercompensatie.

Dit alles dus bij twee trainingen in de week met een wedstrijd.
Train je slechts een keer dan is het zinloos om aan conditietraining te gaan doen.

Deze week : 3 andere oefeningen aeroob uithoudingsvermogen
Volgende week : training van het anaerobe (handbal) uithoudingsvermogen.

READ MORE
READ LESS

JOIN SPORTPLAN FOR FREE

  • search our library of 700+ netball drills
  • create your own professional coaching plans
  • or access our tried and tested plans

JOIN SPORTPLAN FOR FREE

  • search our library of 1200+ handball drills
  • create your own professional coaching plans
  • or access our tried and tested plans

Sportplan App

Give it a try - it's better in the app

Handball POPULAR SEARCH TERMS
YOUR SESSION IS STARTING SOON... Join the growing community of handball coaches plus 1200+ drills and pro tools to make coaching easy.
LET'S DO IT